18 Şubat 2012 Cumartesi

photography by Krasimir Grozev







photography by Ronnie Macdonald

   
     Eurofighter Typhoon delta kanatlı bir av uçağıdır. İngiltere, İtalya, Almanya ve İspanya'nın oluşturduğu ortak konsorsiyum tarafından ilk dizaynı yapılmıştır ve halen üretimi sürmektedir. Projeye ortak olan ülke hava kuvvetleri tarafından kullanılan Eurofighter'ın, Avustralya ve Suudi Arabistan'a ihracatı da gündemdedir.

     Proje Avrupa ülkelerinide görülen yeni nesil savaş uçağı ihtiyacı nedeniyle başlatılmıştır. Proje çizimleri 1979 yılında başlamıştır. İlk başlarda projeye ortak olan Fransa, daha sonraları projeden çekilmiş ve kendi uçağı olan Dassault Rafale'yi üretme yoluna gitmiştir.

     Eurofighter ilk uçuşunu 1994 yılında gerçekleştirmiştir. Bu testler sırasında uçak İsveçte -31 derecede uçarak kötü hava koşullarına karşı olan dayanıklılığı sınanmıştır. Fakat projede yaşanan bazı aksaklıklar ve yüksek giderler uçakalrın ilk teslim tarihini 5 yıl kadar geciktirmiştir.

     Typhoon çok hafif maddelerin alaşımından imal edilmiştir. Uçak stabil olmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bunun nedeni yüksek manevra kabiliyeti kazandırmaktır. Uçak sürekli bilgisayar kontolünde uçmaktadır çünkü sadece insan kontrolü uçağın stabil bir şekilde seyretmesine yetmemektedir. Uçak kötü havalarda iniş için ILS sistemini barındırmaktadır. Uçak iki adet EJ100 jet motoru kullanmaktadır. Bu motorlar o kadar güçlüdür ki uçak yerden kalkar kalmaz doğrudan yukarı dikine tırmana bilmektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder