19 Temmuz 2010 Pazartesi

photography by Peter Gronemann




photography by Peter Gronemann


     Northrop tarafından imal edilen F-5 düşük maliyet, kolay bakım ve büyük esnekliği birleştiren bir süpersonik savaş uçağıdır. 2000’den fazla F-5, müttefik ülkelerin kullanımı için USAF tarafından sipariş edilmiştir. USAF Northrop T-38 eğitim uçağına benzeyen F-5’ler cephelerdeki ham pistlerden harekat kaabiliyetine sahip değişik kara destek ve hava önleme görevlerini yapabilirler.

      İlk F-5 uçuşu 30 Temmuz 1959’da gerçekleşti ve yabancı pilotların eğitimi için Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimatlar 1964 Nisan’ında başladı. İran ve Güney Kore’den gelenler eğitime ilk katılanlardı ve bunları Norveç, Yunanistan, Tayvan, İspanya ve F-5’i tercih eden diğer ülkeler izlediler. İki kişilik kombat versiyonu F-5B 1964 Şubat’ında uçtu. 1966-67 arasında bir USAF F-5 filosu uçağın operasyonel değerlendirmelerini yapabilmek için Güneydoğu Asya’da kombat görevleri yaptılar.

      F-5A’lar lisans altında İspanya’da CASA tarafından (C-9/CE-9), Kanada’da Canadair tarafından (CF-5A/B), ve Hollanda’da Fokker tarafından (NF-5A/B) üretilmişlerdir.

      F-5E “Tiger II” ise F-5A “Freedom Fighter”in büyük oranda geliştirilmiş modelidir. Üstün manevra yetenekli, hafif ve düşük maliyetli bir hava üstünlük savaşcısı olarak baştan tasarlanan “–E” modellerine havadan havaya atış radar kontrol sistemi ilave edilmiştir. Daha güçlü J-85 motorları dolayısıyla gövdenin genişletilmesi ve uzatılması gerekmiştir. Kanat kökleri de değiştirilerek üçlü delta görünümü verilmiştir. İlk F-5E uçuşu 11 Ağustos 1972’de gerçekleşti. Bu uçağı teslim alan ilk USAF birliği Williams AFB’deki 425 TFS’dir. Bu üs yabancı pilotların yetiştirilmesinden sorumluydu. “Tiger II”in en iyi bilinen uygulaması Nevada’daki Nellis AFB’deki USAF Hava Muharebe Okulu’dur. Burada 64. Hava Muharebe Okulu Filosu Sovyet taktikleriyle eğitilmişler, MiG-21’leri simüle ederek USAF pilotlarına kombat eğitimi vermişlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder